مهمترین روشهای پیشگیری از بیماریهای قلبی خطرناک
7 اسفند ماه 1401
برای پیشگیری از بیماری قلبی چه کنیم؟
مهمترین راهکارها به شرح زیر است:
ترک سیگار و دخانیات
ترک سیگار را شاید بتوانیم مهمترین اقدام برای پیشگیری از بیماری قلبی بدانیم. سیگار یکی از عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر قلب، حمله قلبی و سکته به شمار میآید. کشیدن سیگار باعث تجمع پلاک در شریانها شده و تصلب شرایین را به وجود میآورد. استعمال دخانیات به اندامهای شما آسیب رسانده و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری قلبی افزایش مییابد. سیگار کشیدن مقدار کلسترول خوب بدن را کاهش داده، فشار خون را افزایش میدهد و باعث افزایش فشار روی شریانها میشود.
نکته جالب اینجاست که شما اثرات ترک سیگار را به طور کاملا ناگهانی میتوانید ببینید. یعنی خیلی زود فشار خون شما کاهش یافته و اکسیژن رسانی به بافتها افزایش مییابد. این تغییرات سطح انرژی شما را افزایش داده و با گذشت زمان وضعیت سلامت شما رو به بهبود میرود. پس از ترک سیگار خطر ابتلا به بیماری قلبی به طور قطع کاهش خواهد یافت. فراموش نکنید که فقط سیگار نکشیدن شما نیست که اهمیت دارد. مراقبت باشید که در معرض دود سیگار افراد دیگر هم قرار نگیرید.
نقش تغذیه در پیشگیری از بیماری قلبی
برای پیشگیری از بیماری قلبی تغذیه یکی از مهمترین فاکتورها است. داشتن رژیم غذایی مناسب خطر ابتلا به امراض قلبی را کاهش میدهد. حتی اگر شما از لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی باشید، تغذیه صحیح و اصولی میتواند مانع از این بیماری در بدن شما شود. یکی از بهترین رژیمهای غذایی برای حفظ سلامت قلب، رژیم مدیترانهای است که در آن به مصرف میوه و سبزیجات سفارش بسیار میشود. این رژیم بر پایه مصرف مواد غذایی زیر است:
- خوردن میوه و سبزیجات، دانهها و آجیل و روغنهای مفید مثل روغن زیتون.
- محدود کردن مصرف گوشت قرمز به ۱ یا ۲ بار در ماه.
- افزایش مصرف غلات کامل
- مصرف ماهیهای چرب ۲ بار در هفته
سعی کنید روی مواد غذایی تمرکز کنید که کمکالری و در عین حال مغذی باشند. در صورت کمبود ویتامینها از مکمل های غذایی نیز میتوانید استفاده نمایید.
نقش کلاژن در حفظ سلامت قلب
کلاژن فراوانترین پروتئین موجود در بدن به حساب آمده و فقط برای حفظ سلامت پوست و جوانی نیست که کاربرد دارد. در استخوانها، بافتهای همبند، ماهیچهها، تاندونها، رباطها و رگهای خونی هم کلاژن نقش مهمی ایفا میکند. با افزایش سن سطح کلاژن در بدن رو به کاهش میرود و این مسئله هم میتواند در بروز بیماریهای قلبی موثر باشد. کلاژن از طرق مختلف در حفظ سلامت قلب و جلوگیری از بیماری قلبی تاثیر دارد:
- به حفظ سلامت شریانها و قوی نگه داشتن آنها کمک میکند. در واقع کلاژن باعث محکم بودن شریانها یا سرخرگها میشود.
- سطوح مناسب کلاژن در بدن باعث کاهش کلسترول بد در خون میشود. در نتیجه از بروز پلاک و باریکشدن شریانها جلوگیری به عمل آمده و احتمال حمله قلبی کاهش مییابد.
- کلاژن سطح اکسید نیتریک را در بدن افزایش داده و از آنجایی که باعث کاهش فشار خون میشود، میتواند به پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند.
- سطح مناسب کلاژن در بدن التهاب را کاهش داده و از آترواسکلروز و حمله قلبی ممانعت به عمل میآورد.
تاثیر ورزش و کاهش وزن در بیماریهای قلبی
به منظور پیشگیری از بیماری قلبی و داشتن فشار خون مناسب باید وزن خود را در حالت ایدهآل نگه داشته و روزانه زمانی را به تمرینات ورزشی اختصاص دهید. ۳۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط به کلیه افراد توصیه میشود. هدف از ورزش کردن این است که فعال باشید و کالری بسوزانید. شاخص توده بدنی شما باید در حالت نرمال باشد و اضافه وزن نداشته باشید. وقتی از تناسب اندام برخوردار بوده و وزنی ایدهآل داشته باشید، فشار خون شما کاهش مییابد و احتمال بروز امراض قلبی کمتر میشود.
اهمیت کنترل در دیابت در پیشگیری از بیماری قلبی
دیابت یک خطر جدی برای بروز بیماریهای قلبی به شمار میآید. در صورتی که دیابت درمان نشود به بافتها و اندامهای بدن آسیب رسانده و منجر به بیماری عروق محیطی، سکته مغزی و دیگر مشکلات قلبی خواهد شد. اقدامات پیشگیرانه از بیماری بیماری قلبی برای افراد دیابتی شامل موارد زیر است:
- مراجعه منظم به پزشک جهت چکاپ
- داشتن رژیم غذایی سالم (کاهش مصرف قند و کربوهیدراتهای ساده)
- در صورت نیاز استفاده از دارو یا انسولین زیر نظر پزشک
- ورزش کردن
به طور کلی سبک زندگی سالم در کنترل دیابت و پیشگیری از بیماریهای قلبی اهمیت بالایی دارد.
کاهش فشار خون برای جلوگیری از بیماری قلبی
فشار خون بالا فشار روی سیستم قلب و عروق را افزایش داده و ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را بالا میبرد. جهت کنترل فشار خون توجه به نکات زیر لازم است:
- رژیم غذایی سالم و کمنمک
- ورزش به صورت مرتب
- کنترل وزن
- اجتناب از استرس
- ترک سیگار
- عدم مصرف الکل
- مصرف داروهای فشار خون در صورت تجویز پزشک
دوری از استرس
نکته دیگری که در پیشگیری از بیماری قلبی تاثیر دارد، مدیریت استرس و اضطراب است. مطالعات نشان داده که میان استرسهای طولانی مدت و بروز بیماریهای قلبی ارتباط وجود دارد. استرس موجب کمخوابی و سردرد شده و بدن را خسته میکند. استرس مزمن میتواند باعث شود که قلب سختتر کار کند و بنابراین عوامل خطر برای بیماریهای قلبی افزایش مییابد.
برای کاهش استرس ورزشهایی همچون یوگا بسیار میتوانند مفید باشند. همچنین میتوانید از تکنیکهای تنفسی کمک بگیرید، موسیقی آرامشبخش گوش دهید، با دوستان صمیمی خود بیشتر وقت بگذارید و به کیفیت خواب خود اهیمت بیشتری بدهید تا استرس کاهش یابد.